رامسرنیوز Ramsarnews اخبار رامسر

نخستین پایگاه اینترنتی خبری - تحلیلی شهرستان رامسر

رامسرنیوز Ramsarnews اخبار رامسر

نخستین پایگاه اینترنتی خبری - تحلیلی شهرستان رامسر

تحلیلی از انتخابات مجلس هشتم در مازندران...

 

صندلی سبز داغ!

 

تازه ترین آرایش و رتبه بندی کاندیداهای مجلس هشتم از تمامی شهرهای استان مازندران 
 
     


 
بنابه اعلام مسؤولان ستاد انتخابات وزارت کشور به زودی با تشکیل هیات های اجرایی در سطح فرمانداری ها و بخشداری، کلید انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در سال 86 برای مردم و فعالین سیاسی زده می شود. این در حالی است که احتمــال هـــر گونه تغییر در نحوه تبلیغات کاندیداها و تغییر ســن رأی دهندگان وجود دارد.

مهم تریـــن بحـث و حرف میان مجری و ناظر این دوره، شیوه اخذ رأی و شمارش و اعلام نتایج است. جدل بین سنت و مدرنیته به سیاست و انتخابات هم کشیده شده است.

 چه آنکه شورای نگهبان (نهاد نظارتی) چندان موافق نیست که انتخابات رایانه ای در همه حوزه ها برگزار شود اما وزارت کشور بر این نظر پای می فشارد. با این حال باید هم از صندوق های قدیمی استفاده کرد و هم به فن آوری جدید در اخذ، ‌شمارش و قرائت و اعلام نتایج آراء روی آورد! اما کاندیداهای مجلس هشتم فارغ از رنگ و بوی سیاسی (اصلاح طلب، اصولگرا و مستقل) بر حجم تبلیغات غیرمحسوس و بعضاً نام و نشان دار خویش در محافل عمومی، خانوادگی و گروهی افزودند و با برپایی مجالس سوگواری و شادی (در شهر و روستا) با حضور در جمع مردم و احوالپرسی با بزرگان و متنفذین شهری و روستایی درصددند تا تعداد بیشتری یار را در دور خود جمع کنند. همزمان در بین طیف های منسوب به جبهه اصلاح طلبان نگرانی ها بیشتر شده است چرا که آنها بزرگترین و عمده ترین نگرانی و دغدغه خاطرشان این است که آیا می توانند به سلامت از گردنه سخت نظارت نهاد اجتماعی عبور کنند؟

 البته آنان نگرانی و مشکل دیگری هم دارند که با رقیبان سیاسی خود در اردوگاه اصولگرایان نیز بی شباهت نیست و آن تعدد و تکثر کاندیداها در برخی حوزه های انتخابیه، ضمن آنکه کم و کاستی دیگری هم متوجه جماعتی از آنان هست و آن نداشتن کاندیدای شاخص و سرشناس در حوزه های انتخابیه. اما بموازات شور و شوق کاندیداها و حامیان عقیدتی و سیاسی آنان برای ورود خیزش گونه به صحنه انتخابات به تازگی مسؤولین دفاتر نظارتی گردهم آمدند و دبیر نهاد نظارتی هم مجدداً و مؤکداً تصریح کرد: طرح این بحث که «در بررسی صلاحیت ها، اصل بر برائت افراد است، مگر اینکه خلافش ثابت شود، پشتوانه حقوقی صحیحی ندارد!». این سخنان در حالی که به زبان برده شده و در محافل منتشر می گردد که اصلاح طلبان و برخی از گروههای منتقد حتی نزدیک به اصولگرایان و مستقل ها نگرانند که تا پیش از در معرض قرار گرفتن ارزیابی و قضاوت عمومی، زودهنگام حذف شوند. حال آنکه اصل برائت یکی از اصول پذیرفته شده قانون اساسی است.

 اما در مازندران چه گذشت و چه خبرهایی در راه است. تا آنجا که دانسته می شود، خبرها و تحلیلها حاکی از آن است که رقابت جدید و دشواری در این دوره در سطح 9 حوزه انتخابیه استان مازندران وجود دارد. تقریباً ثبت نام کاندیداها از دی ماه سالجاری شروع می شود.

در این فاصله برخی از گروههای سیاسی و افراد متشخص و متنفذ در حال مذاکره و رایزنی با تعدادی از چهره های برجسته و دارای ویژگیها و قابلیت های نمایندگی هستند تا آنان را ترغیب و تشویق به حضور در عرصه انتخابات 24 اسفند ماه نمایند. البته در این میان برخی از چهره های شاخص که زمانی در این استان یا در سایر استان ها استاندار، مدیرکل، معاون وزیر و... بودند، به این سادگی و سهولت نپذیرفتند که در عرصه انتخابات وارد شوند و کاندیداتوری را بپذیرند. به این ترتیب هر چه به روزهای انتخابات نزدیک می شویم بحث های زیادی در مورد نحوه رسیدگی به صلاحیت افراد، شرکت یا عدم شرکت افراد شاخص یا نزدیک به جریانات سیاسی در صحنه انتخابات، صورت می گیرد. اصلاح طلبان به دفعات و کرات هشدار دادند که اگر حوادث مسائل انتخابات مجلس هفتم در دوره هشتم تکرار شود، فضا به سمت غیر رقابتی کردن انتخابات و از پیش مشخص بودن نتایج آن انتخابات میل خواهد کرد.

 اصلاح طلبان مازندران منسجم تر، منظم تر و یکپارچه تر از اصولگرایان حرکت می کنند آنان به نظر می رسد با درس گرفتن از وقایع انتخابات گذشته درصددند تا با بازاندیشی و ترمیم نقاط ضعف و جبران اشتباهات مجدداً به عرصه قدرت باز گردند و در این ارتباط از ماهها قبل اقدام به تشکیل شورای راهبردی و در روزهای اخیر ستاد ائتلاف را تشکیل دادند، به نتایج مثبت و امیدوارکننده ای هم رسیده اند. اما اصولگرایان که در دولت و مجلس درگیر شده اند، شاید به فراغت و فرصت اصلاح طلبان نتوانسته اند، یاران خویش را جمع کرده باشند ضمن آنکه امتحان موفقی را در مجلس و دولت برای مردم از خود باقی گذاشتند و این بار دودکش سفید از اردوگاه آنان به این زودی بلند نمی شود.

اما اصولگرایان به دسته های مختلفی تقسیم شده اند. در مازندران پیشتر در آستانه انتخابات شورای هماهنگی انقلاب با مشارکت احزاب و گروههای سابقه دار سیاسی مازندران تشکیل جلسه می داد و خطه مشی ها را اعلام می کرد اما در این دوره علاوه بر این شورا برخی از مدافعین جدید دولت نیز هر یک راه خود را می روند. با این حال از غرب تا شرق مازندران طی یک ماه اخیر جلسات انتخاباتی با حضور چهره های ملی منسوب به اصولگرایان برای رسیدن به وحدت و تفاهم و همدلی برگزار شد اما به یک راه حل نهایی و قطعی نرسیده اند. بدین ترتیب ملاحظه می شود که اصولگرایان مازندران به دلیل در اختیار داشتن فضای رسانه ای و تریبون های رسمی و نیز دخالت برخی از عوامل در جهت دهی و خط گیری به افکار عمومی نقش بسزایی ایفا می کنند. با وجود این، کارها و عملکردهای صورت گرفته نشان می دهد که اصولگرایان این بار نمی توانند خیلی راحت و ساده مسائل را به پیش ببرند. در هر حال با این مقدمه سرد و گرم نگاهی اجمالی بر وضعیت انتخابات و کاندیداهای هر حوزه انتخابیه استان مازندران را به شرح زیر تقدیم خوانندگان خوب خود خواهیم نمود.

* بهشهر، نکا و گلوگاه: شرقی ترین حوزه انتخابیه مازندران که در مجاورت و همسایگی با استان گلستان قرار دارد، دیرگاهی است که دچار تحولاتی شده است. شاخص ترین کاندیدای این حوزه که پیشتر آمدن آنها بر سر زبان ها بود هر یک بنابه دلایلی، انصراف دادند.

علی محمد شاعری از اردوگاه اصولگرایان و داود کشاورزیان از اردوگاه اصلاح طلبان. حتی چند وقت پیش شایعه شده بود که شاعری ممکن است به مرز بازنشستگی خود را برساند تا در انتخابات وارد شود، احتمالی که یکی از نزدیکان او آن را رد نکرد اما بنظر می رسد که چنین اتفاقی در شرایط فعلی به دلیل فرصت کم و پر گرفتن نیروها و هواداران چندان گزینه خوبی نباشد. کشاورزیان هم آمدن و نیامدن خود را به عدم یا حضور یکی از کاندیداهای همسو اعلام کرد در حالی که آن کاندیدای همسو برای چندمین بار کاندیدای انتخابات شده است هر چند اگر بخواهد از قالب ائتلاف و اجماع اصلاح طلبی خارج شود بیم آن می رود که حوادث انتخابات مجلس هفتم در این حوزه تکرار شود.

 اما گویا زعما و بزرگان اصلاح طلب منطقه درصدد بر آمده اند که با رایزنی و تفاهم و مذاکره یک نفر را از میان خود انتخاب و پس از قطعی شدن نتایج تعیین صلاحیت ها او را به ستاد ائتلاف معرفی کنند. این سه نفر عبارتند از: علی اصغر رحمانی خلیلی، ایوب برزگر نژاد و ولی ا... حسنی خورشیدی.

 به لحاظ بافت فکری و سیاسی، رحمان خلیلی را می توان در زمره نیروهای چپ قدیمی و همسو با تفکر شیخ مهدی کروبی و خاتمی ارزیابی کرد. و اصرار این دو شخصیت بر وی باعث شد که یکبار دیگر برای خدمت به مردم و جامعه وارد صحنه انتخابات شود. ایوب برزگر نژاد را می توان عنصری بیشتر عملگرا، تکنوکرات و همسو با مدرنیته عنوان کرد که به اردوگاه اصلاح طلبان نزدیکتر است. ولی ا... حسنی خورشیدی نیز در جرگه اصلاح طلبان پیشرو قرار دارد و به دلیل مدیریت نشریه هفتگی خود که نخبه گرایی را ترویج می دهد، به جریان اصلاح طلبان مشارکت و مجاهدین انقلاب نزدیک تر است. و اخبار رسیده حاکی از آن است که احتمال دارد که ایشان بنفع گزینه اول کنار بکشد.


در اردوگاه اصولگرایان تقریباً خبرها از نیامدن شیخ محمد حسن جمشیدی اردشیری بیشتر به گوش می رسد هر چند خود او یا حامیان جدی اش، این مسأله را بصورت رسمی و عملی و رسانه ای اعلام نکرده اند با این حال هم جریان اصولگرا و هم جریان اصلاح طلب متفق القولند که جمشیدی در این دوره نمی آید اما تا چه اندازه اعتبار سیاسی داشته باشد به او مرتبط است.

 اگر چه آمدنش نیز در این دوره با افت و خیزهایی مواجه خواهد شد. از مقیمی و یعقوبی بعنوان کاندیداهای نهایی جناح اصولگرای بهشهر نام برده می شود. این دو چهره سیاسی منطقه ای هستند که بیشتر عمر سیاسی و مدیریتی شان را در حوزه انتخابیه می گذرانده بودند. از شیخ اصغری هم بعنوان یکی از کاندیداهای منسوب به این جبهه نام برده می شود. اگر چه چنانچه ترکیب و آرایش نیروهای سیاسی منطقه دچار خدشه نگردد، موفقیت و شانس پیروزی اصلاح طلبان بیشتر از دوره های گذشته خواهد بود. در این میان برخی از کاندیداهای مستقل نیز به تبلیغات و رایزنی و جلسات پرداخته اند.


چهره هایی چون دکتر مبینی از جامعه دانشگاهی و جزو فرهیختگان منطقه می باشد. بنظر میرسد که رقابت اصلی با توجه به پیشینه کاری و سیاسی و نیز تمایل مردم حوزه بیشتر متوجه رحمانی، برزگرنژاد، حسنی خورشیدی و مقیمی باشد. اگر جمشیدی به جمع آنها در دقیقه 90 اضافه شود معادلات این منطقه به هم می خورد و برهم زدگی آن بیشتر باعث تقویت آراء کاندیداهای منتقد دولت و یا جریان اصولگرایی خواهد شد. البته به شرط آنکه جریان اصولگرا بتواند یک کاندیدای شاخص و قدری در سطح شاعری را وارد رقابت کند که فعلا خبری نیست.

* ساری: مرکز استان مازندران وضعیت متفاوت و پیچیده ای دارد. شهرستان ساری مرکز ثقل تحولات سیاسی اجتماعی جریانات موافق و منتقد دولت می باشد و از دیرباز رقابت ها در این حوزه سخت، فشرده و نزدیک تر بوده است.
ظهور و بروز چهره ها و گزینه های سرشناس، مطرح، شاخص، باوزن و قدرتمند هم از نظر اجتماعی و هم از لحاظ سیاسی و هم به واسطه پشتوانه های مالی و اعتباری و اقتصادی و از همه بیشتر به دلیل حمایت های قومی، ناحیه ای و بومی باعث شده است که در ادوار اخیر، نتایج انتخابات در این حوزه متفاوت و متنوع باشد. در حال حاضر از دو نماینده ساری، یک تن به صورت غیررسمی اعلام کرد که کاندیدای مجلس هشتم، نیستم و بنابر بعضی از شایعات، وی قصد دارد که در تهران نامزد نمایندگی شود و به همین خاطر نیروهای خود را بسیج کرده است از یک همشهری روحانی خود به نام شیخ مفید زمانی حمایت کند.

 شیخ سیاسی شهر ساری که عنوان دبیرکلی جبهه متحد اصولگرایی را هم با خود دارد، مدتها است فعالیت خویش را در قالب انتشار بیانیه ها و انجام سخنرانی ها شروع کرده است اگر چه تفرق و تشتت بوجود آمده در بین اصولگرایان مانع از دستیابی قطعی آنان به پیروزی نهایی در صحنه انتخابات می شود. اصولگرایان این کاندیداها را حمایت می کنند: سیدرمضان شجاعی، شیخ باقر صباغی، شیخ مفید زمانی، دکتر اسماعیل یزدانی. این چهار نفر به علاوه سردار علیجان شمشیربند که هنوز آمدن و نیامدن او با اما و اگرهایی مواجه است، خود صف طویلی از کاندیدای اصولگرای مجلس هفتم را تشکیل می دهند. با وجود این برخی از افراد این لیست خود را مستقل می دانند و مدعی اند که تحت حمایت هر دو جناح قرار دارند ولی شواهد و قرائن حاکی از آن است که به احتمال قوی جریان اصولگرا از نامزدی شیخ صباغی و سیدرمضان شجاعی حمایت خواهد کرد.


سیدرمضان (اسحاقی) شجاعی که چند ماه قبل از خیابان جام جم ساری خارج شد و وارد رقابتهای مجلس هشتم گردید، فعال تر و جدی تر از سایر هم پیمانان سیاسی خود در جناح اصولگرا عمل می کند. و به خاطر کسب تجارب مدیریتی در دوران مسؤولیت صدا و سیما و همنشینی با اصحاب فرهنگ و هنر امیدوار است که فضایی را ایجاد کند تا بتواند شاهین اقبال نمایندگی این دوره بر دوش او بنشیند. شجاعی که از نامزدی لاریجانی در انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری حمایت می کرد، اما همچنان موافق سیاستهای دولت احمدی نژاد است اما این موافقت ها را زیاد علنی نمی کند.

 او کاندیدای ناحیه ای نیز می باشد و نگرانی او بیشتر است چرا که از منطقه چهاردانگه به غیر از او (شیخ مفید زمانی، شیخ عبدالحمید عبدالاحد، علیجان شمشیربند و سیدجمال علوی سنگ چشمه) کاندیدا هستند و اگر شاخص رأی دهندگی منتخبین این حوزه های فرعی را قوم گرایی تلقی کنیم، آراء او شکسته می شود و تفرقه بوجود می آید.


در دیگر سوی شیخ باقر صباغی میانایی قرار دارد که روحانی مورد حمایت طیف هایی از جریان اصولگرا و برخی اصلاح طلبان سنتی نیز می باشد. صباغی در دوره هفتم مجلس توانست 22 هزار رأی را بدست آورد. او علاوه بر مورد حمایت قرار گرفتن جریان های سیاسی مذهبی شهرستان مورد حمایت و توجه آراء بومی، ناحیه ای و قومی نیز است چه آنکه غالب آراء او نیز از ناحیه دودانگه ای ها تامین می شود. غیبت سیدحسن شجاعی کیاسری نماینده چند دوره مردم ساری در مجلس می تواند کمکی به افزایش آراء او بکند. و اگر در ناحیه مورد حمایت جریان اصولگرای ساری قرار گیرد شانس او بالاتر می رود. هر چند شجاعی کیاسری از شیخی دیگر بصورت مستقیم و محسوس حمایت می کند.


روحانی دیگر حاضر در عرصه انتخابات شیخ عبدالحمید عبدالاحد است که به لحاظ سوابق مبارزاتی دوران انقلاب در بین کاندیداهای موجود مرکز استان بی نظیر است و از سابقه چشمگیری برخوردار است. بیشترین مبارزین و چهره های مذهبی و قدیمی و سنتی شهرستان (اعم از اصلاح طلب و اصولگرا) او را حمایت می کنند.

 او همچنین به لحاظ جغرافیایی اهل چهاردانگه و شهر کیاسر می باشد. او اهل منبر و وعظ و خطابه است و ماههای در پیش رو (ذی الحجه، محرم و صفر) می تواند برای او فرصت مغتنم و مناسبی باشد. در اردوگاه اصولگرایان نام دو تن دیگر نیز به گوش می رسد. دکتر اسماعیل یزدانی رئیس دانشکده فنی امام محمد باقر (ع) ساری و شیخ مفید زمانی کیاسری، یکی دودانگه ای و دیگری چهاردانگه ای است.

 یزدانی توانسته است با استفاده از ظرفیت های دانشگاه و دانشجو و نیز برخورداری از آراء سنتی و قومی تحرکاتی را آغاز کند هر چند در نهایت شاید مورد حمایت جریان متحد اصولگرایی قرار نگیرد و حتی آمدنش چندان با استقبال جریان حامی دولت و اصولگرایان واقع نشد اما او می خواهد بخت خود را بیازماید. شیخ مفید زمانی که از حامیان جدی سیدحسن شجاعی کیاسری بود این بار می خواهد جای خالی سیدحسن شجاعی را در انتخابات مجلس هشتم پر کند او با تشکیل جلسات و انجام سخنرانی ها می خواهد طوری تبلیغ نماید که جانشین شجاعی او می باشد. علاوه بر این چندی قبل بیانیه ای از او صادر شده بود که خود را دبیر جبهه متحد اصولگرایی مازندران معرفی می کرد.

 وجود کاندیداهای دیگر همچون نعیمی، شیخی، قربانپور را نباید به مثابه لیست ته جدولی فوتبال نگاه کرد که خوب گل می خورند بعضی وقت ها یارگیری و سرعت بازی باعث گل زدن هم می شود ولی باز در ته جدول باقی می مانند!


ابوالقاسم روحی را می توان یکی از شانس های خوب و گزینه های جدی برای انتخابات مجلس هشتم در نظر داشت او اگر چه صراحتاً اعلام کرد که وابسته به هیچ یک از احزاب و تشکلهای سیاسی (چپ و راست) نیست اما اخیراً در خبرها آمده که روحی رئیس جبهه اصولگرایان اصلاح طلب مازندران شد. پیرامون این خبر روحی واکنشی از خود بروز نداد. البته روحی پیشتر برای مقطعی کوتاه رئیس شعبه استانی حزب همبستگی در مازندران بود و در انتخابات مجالس ششم و هفتم و همچنین پنجم مورد حمایت برخی از احزاب دوم خردادی قرار گرفت.

روحی که سه بار نامزد نمایندگی مجلس شده بود دو بار توانست نماینده مردم ساری شود و در مجلس ششم نتوانست به پارلمان راه یابد. روحی به دلیل سوابق فعالیت در دستگاه قضایی (دادگاههای انقلاب و تعزیرات حکومتی) و نیز تجربه دو دوره نمایندگی و برقراری ارتباطات با اقشار مختلف مردم می تواند یکی از رقبای جدی و تعیین کننده برای انتخابات 24 اسفند ماه قلمداد شود. تقریباً آراء غیر سیاسی شهرستان ساری متوجه اوست هر چند خود او اعلام کرد که من یک کاندیدای سیاسی می باشم.

 در اردوگاه اصلاح طلب چهار نفر نامزد شدند: علی اسدی (فرماندار سابق ساری و مسؤول حزب اعتماد ملی مازندران)، اسفندیار عشوری (مدیرکل سابق راه و ترابری مازندران و عضو حزب کارگزاران)، علی اصغر یوسف نژاد (نماینده دوره پنجم مجلس و از چهره های نزدیک به اصلاح طلبان)، احمد (مجید) حسین زادگان (فرماندار سابق ساری و از گزینه های نزدیک به اصلاح طلبان).

اسدی نامزد دوره هفتم مجلس از ساری بود که به دلیل تعدد و تکثر کاندیداهای مجلس آن دوره نتوانست وارد مجلس شود و این بار می خواهد با حمایت نیروهای دوم خردادی و به دلیل سوابق کاری مفید و موثر خویش و در قالب پروژه ائتلاف بار دیگر بخت خویش را بیازماید. اسدی گزینه ای مورد احترام و وثوق اصلاح طلبان است. چهره ای میانه رو، معتدل، با وقار و منطقی، او حمایت نیروهای جهادی را نیز با خود دارد.

اسفندیار عشوری (جوان و پرتحرک و بانشاط) که سابقه حضور دو دوره متوالی در شورای اسلامی شهر ساری را برعهده دارد. همچنین مدیرکل نمونه و فعال راه و ترابری مازندران بود که توانست در طی این مدت از خود آثار ماندگاری برجای گذارد. عشوری هم به لحاظ سوابق کاری و اجرایی و ارتباطات انجام گرفته با اقشار مختلف مردم و به جهت همراهی و حمایت نیروهای قومی و منطقه ای یکی از گزینه های مطرح و جدی برای انتخابات مجلس هشتم می باشد. علی اصغر یوسف نژاد که سابقه چند بار کاندیداتوری را در مجلس دارد هر بار که کاندیدا شد رأی قابل توجهی را از آن خود کرد. او در حال حاضر تنها کاندیدای فعال و مطرح از بخش میانه رو ساری است. یوسف نژاد به لحاظ قابلیت های فردی، عنصری کاری و اثرگذار است. او شیوه تعامل را با همه گروهها و جریان های سیاسی (چپ و راست) به خوبی می داند و به همین خاطر یکی از گزینه های جدی و دارای شانس بالا در این دوره می باشد.


احمد حسین زادگان معروف به حاج مجید نیز بسیار امیدوار است که اگر حادثه ای در مسیر طبیعی انتخابات پیش نیاید او وارد مجلس شود. حسین زادگان پیشتر فرماندار نوشهر و ساری بود و قبل تر نیز رئیس اداره بهزیستی ساری بود. او در طول دوران فرمانداری ساری و نوشهر توانست با برقراری ارتباط با گروهها و اقشار مختلف بویژه شوراها و نیز تشکیل تیم ها و مجامع ورزشی و اجتماعی، زمینه های حضور خود در انتخابات را پررنگ تر نموده و تقویت کند. حسین زادگان در دوره ششم نیز کاندیدای مجلس شود اگر چه در فهرست مورد حمایت حزب اکثریت آن دوره قرار نگرفت اما آراء نسبتاً قابل توجهی را کسب کرد.

 او بر این باور است که یکی از گزینه های اول تا چهارم این دوره انتخابات در ساری می باشد. البته نباید فراموش کرد انتخابات تابع برخی لوازم، شرایط و مقتضیاتی است که یکی از این گذرگاهها و شرایط، نقش نهادهای برگزاری انتخابات است. برخی چهره های دیگری در عرصه انتخابات در حوزه انتخابیه ساری فعالیت دارند از جمله: سیدجمال علوی سنگ چشمه (فعال اقتصادی) که از لحاظ جغرافیایی از بخش چهاردانگه می باشد. او فعالیت های خود را با نوشتن یادداشت ها در رسانه ها شروع کرده است.

همینطور از محمدتقی عظیمی مدرس دانشگاه نیز بعنوان یکی از گزینه های انتخاباتی از بخش دودانگه یاد می شود. داریوش عزیزی نیز مثل دوره گذشته با ابزار اقتصادی در صحنه حاضر است و ضعف عمده اش دوری از رسانه هاست که مثل دیگر کاندیداها پس از ملاحظه نتایج انتخابات بر عدم همکاری با رسانه ها افسوس می خورد و می گویند در دور بعد حرف اول را در نشریات خواهیم زد و این دور معلوم نیست کدام دور باشد!

* قائم شهر، جویبار، کیاکلا و سوادکوه: حوزه انتخابیه ای که بیشتر قشر بندی اجتماعی، صنفی و قومی و ناحیه ای در معادلات و محاسبات انتخاباتی نقش پررنگ تری ایفاء می کند. در حال حاضر از جریان های سیاسی موسوم به اصولگرا و اصلاح طلب و مستقل ها گزینه هایی فعالند.

در اردوگاه اصلاح طلبان شاخص ترین کاندیداها ولی رعیت می باشد. عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، عضو فراکسیون اقلیت مجلس هفتم و عضو دوره ششم مجلس. او در برقراری ارتباط با اقشار و صنوف مهارت خاصی دارد و یکی از فعالترین نمایندگان این دوره مجلس می باشد.

 در این دوره در مقام انتقاد از عملکرد دولت، رعیت پر نقش ظاهر شد اما سابقه دو دوره نمایندگی مجلس و انجام شدن یا نشدن برخی توقعات و مطالبات یکی از چالشهای پیش روی این نماینده است. رعیت اهل روستای قادیکلای بزرگ قائم شهر می باشد.

قادیکلائیها در طول تاریخ سیاسی اجتماعی قائم شهر همیشه حضور داشتند. از شیخ عبدالعلی قنبری و صالح روحانی زاده گرفته تا ولی رعیت که هر کدام شان از این روستای بزرگ متصل به شهر بوده اند. آنها در این دوره می توانند با اتحاد و انسجام گزینه مورد نظر خود را راهی مجلس کنند. با این حال رعیت رقیبانی سرسخت هم در جناح اصلاح طلب دارد و هم در جناح اصولگرا. ضمن آنکه از شیروان دارایی بعنوان یکی از هم محلی هایی او یاد می شود که نامزد شده است.

 به علاوه باباپور را نیز نباید فراموش کرد که از این حوزه جغرافیای اعلام آمادگی کرده است با این حال رعیت همچنان یکی از شانس های اول پیروزی در انتخابات مجلس هشتم می باشد اگر روند انتخابات به سمت دیگری سوق پیدا نکند. بعد از او از دلاور بزرگ نیا یاد می شود کاندیدای قابل در عرصه فرهنگ و هنر کسی که مدت زمانی سکاندار فرهنگ و هنر این دیار را در دوران طلایی اصلاحات به عهده داشت.

بزرگ نیا دارای کارکرد ویژه فرهنگی، هنری و اجتماعی و کمتر سیاسی هر چند او به لحاظ سیاسی کاندیدای همسو و همفکر با جریان اصلاحات است. بزرگ نیا مورد حمایت قاطبه اهالی فرهنگ و هنر و ادب و تعلیم و تربیت سوادکوه، قائم شهر، جویبار و کیاکلا است.

 او به لحاظ سخنوری و برقراری ارتباط با دیگران و ارائه دیدگاهها و نظرگاههای نوین فکری، از توانمندی خاصی برخوردار است و مصداق «جاذبه در حد اعلا و دافعه در حد ضرورت است.» با این حال محدود بودن او به حوزه فرهنگ و هنر و دوری از سایر طبقات و قشرهای اجتماعی بویژه روستانشین ها شاید یکی از موانع و محدودیت های او برای شناساندن باشد.

 اصلاح طلبان نیز از او حمایت می کنند و با توجه به آنکه او با برخی از لایه های اجتماعی و ناحیه ای در شهرستان سوادکوه نیز آشنایی و ارتباط دارد می توان گفت که در سوادکوه و جویبار (شهر ساحلی و گردشگری) بزرگ نیا حرف زیادی برای گفتن دارد.


نامزد دیگر جواد حق نظر کوچکسرائی است که زمانی رئیس اداره آموزش و پرورش قائم شهر بود و مدتی هم معاون سازمان آموزش و پرورش مازندران. حق نظر فرهنگی خوش نام و دارای پیشینه مذهبی و ارزشی و سابقه حضور در دفاع مقدس دارد و همینطور در محافل قرآنی و مذهبی شهرستان قائم شهر مورد حمایت و احترام گروههای اجتماعی قرار دارد. کوچکسرائی در معادلات و مناسبات سیاسی اجتماعی قائم شهر به مانند قادیکلایی ها نقش آفرینی دارند و بنظر میرسد با توجه به حمایت، این ناحیه پرجمعیت شهر از او در سطح شهر مشکلی نداشته باشد. هر چند تلاش ها برای شناساندن و جا افتادن او در حوزه های سوادکوه و جویبار ادامه دارد. او یکی از شفاف ترین نیروهای سیاسی منسوب به جریان دوم خرداد در این حوزه ها می باشد. حق نظر هم اکنون دانشجوی دوره دکتری است.


محمد اسماعیل ابراهیم زاده نیز از مدیران منصوب و منسوب دولت اصلاحات در مازندران بود که در طول دوران مدیریتی خود در شرکت گاز مازندران منشأ خدمات ارزنده و به یادماندنی بود. چند سالی بطور متوالی مدیر نمونه استانی و کشوری بود و در بحث گازرسانی به روستاها، کارنامه قابل قبول و درخشانی دارد. او هم به لطف برخورداری از این کارنامه نامزد انتخابات شده است و توانسته است در جلب و جذب آراء گروههای اجتماعی بویژه اقشار روستایی و طبقه متوسط شهری موفق باشد. ابراهیم زاده در حوزه های جویبار و سوادکوه مورد حمایت روستانشین ها قرار دارد و یکی از چهار گزینه دستیابی به کرسی پارلمان هشتم می باشد.
از سید علی ادیانی رییس اسبق آموزش و پرورش گرگان و نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات در مجلس هفتم نیز بعنوان یکی از گزینه ها و چهره های مطرح و جدی انتخابات این حوزه یاد می شود. او به لحاظ فکری و سیاسی مورد حمایت جریان اصولگرا قرار دارد.

اگرچه به لحاظ جغرافیایی مورد حمایت سوادکوهی ها قرار دارد ادیانی که دوره دکتری خویش را در هندوستان به اتمام رساند در دولت اصولگرا مسوولیت اجرایی در استان مازندران نداشت اما می خواهد با یک وضعیت جدید در عرصه انتخابات ظاهر شود.
نیامدن دکتر نعمت زاده در عرصه انتخابات میتواند تا حدودی شانس او را برای پیروزی در انتخابات آینده مجلس بیشتر کند.


عزت الله اکبری که در دوره قبل با وجود حمایت اصولگرایان (جناح راست سنتی) نتوانست وارد مجلس شود در انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم از نامزدی هاشمی رفسنجانی حمایت کرد و اگر او در فهرست نهایی ائتلاف اصولگرایان قرار نگیرد شاید به این خاطر باشد. اکبری تالارپشتی که در زمان مجلس پنجم به اتفاق معلمی نمایندگان قائمشهر و سوادکوه و جویبار بودند، در حال حاضر رییس سازمان صنایع و معادن استان تهران می باشد قبلا مورد حمایت جریان کارگزاران سازندگی بود و از طرفی حمایت بخشی هایی از جریان راست سنتی را نیز با خود دارد از دکتر شیروان دارایی مدیر سابق درمان تأمین اجتماعی مازندران و یکی از مدیران ستادی معاونت درمان تأمین اجتماعی کشور نیز بعنوان یکی از گزینه های انتخاباتی این حوزه نام برده می شود.


دکتر دارایی قادیکلایی همولایتی رعیت میباشد البته آمدن او ممکن است در تقسیم بندی و آرایش نهایی نیروهای سیاسی داخل قائم شهر تأثیر گذار باشد. دارایی بار دیگر می خواهد با استفاده از پتانسلهای فردی، تجارب گذشته و برخی از ارتباطات اجتماعی و صنفی خود را در انتخابات فعال نشان دهد استفاده از ابزار رسانه ای یکی از فاکتورهای دکتر دارایی میباشد که هیچوقت از آن غافل نشد از باباپور و حبیبی نیز بعنوان گزینه های جدی این دوره انتخابات می توان یاد کرد.

* بابل و بندپی: اگر بگوییم که این حوزه سیاسی ترین حوزه انتخاباتی مازندران است، بیراهه نرفته ایم چرا که در این حوزه به دلیل استقرار هسته اصلی و مرکزی جریان موسوم به اصولگرایان (راست سنتی و جناح محافظه کار) رقابت ها جدی تر و پر حرارات تر می شود در حال حاضر هیأت اجرایی استان (نمایندگان دولت) در مازندران را نیز نیروها و مدیرانی از این حوزه تشکیل می دهند. با این حال جریان اصولگرا سه کاندیدا دارد: ناصری، قاسم زاده و کریمی فیروزجایی، ناصری که پیشتر امام جمعه محمود آباد بود توانست با استفاده آراء ساماندهی شده و تشکیلاتی جریان اصولگرا و بخشی هایی از نیروهای مذهبی و به جهت ارتباط با دفتر امام جمعه، در انتخابات مجلس هفتم پیروز شود و به همراه دکتر قاسم زاده روانه مجلس شود. او از حامیان جدی دولت نهم در این حوزه است. و جالب تر اینکه مسوول دفتر او در این دوره برای شرکت در انتخابات مجلس هشتم اعلام آمادگی کرده است.


ناصری در طول این مدت قولهایی را به مردم بابل داد که برخی از این وعده ها برای مردمان بابل و بندپی شیرین بود احداث کارخانه تولید خودرو، سیمان و پالایشگاه اما بطور جدی تاکنون گامهای بزرگی بر سر تحقق این وعده ها برداشته نشد. دکتر قاسم زاده که در دوران اصلاحات یکی از منتقدان دولت و مجلس اصلاح طلب قرار داشت کم کم از شدت مخالفت خویش با جریان اصلاح طلب کم کرد و حتی در جریان استیضاح وزیر راه دولت خاتمی (خرم) در مقام دفاع از او در صحن علنی صحبت کرد که با واکنش تند و مخالفت آمیز حامیان سابقش مواجه شد و حتی ورا از دایره اصولگرایان خارج می دانند.


با این حال قاسم زاده بواسطه ایفای نقش های متفاوت و نوعا انتقادی با استقبال جریانهای سیاسی مخالف و منتقد دولت قرار گرفت با اینکه این بار اصولگرایان آیا او را در فهرست خویش قرار دهند جای پرسش باقی است. قاسم زاده این روزها بیشتر در حوزه انتخابیه می ماند و مشغول رتق و فتق امور است.
علی کریمی فیروزجایی که یکبار بخت خود را در انتخابات مجلس هفتم آزمود و توانست نفر چهارم این حوزه شود در حال حاضر بر عمق و سطح فعالیتهای تبلیغی خویش افزود و به دلیل آنکه از یک حوزه فرعی با نفوذ (بندپی) برخاسته است می توان او را یکی از شانس های بالای این دوره عنوان کرد. کریمی فیروزجایی و برخی کاندیداهای منسوب به حوزه بندپی، رقیب جدی و سرسختی مثل دکتر نیاز داشتند که اگر او خود را داوطلب مجلس می کرد و یا حتی بنماید، عرصه رقابت تنگ و سخت و فشرده خواهد شد.


اما محسن نریمان نماینده ادوار این حوزه، کاندیدای راه نیافته دوره هفتم، استاندار سابق خراسان شمالی و از چهره های مورد حمایت جریان اصلاح طلب تنها گزینه جدی پیش روی اصلاح طلبان و جریان میانه رو در این حوزه است. نریمان به دلیل سوابق سیاسی و اجتماعی و اجرایی می تواند در صورت مشارکت حداکثر مردم بار دیگر روانه مجلس هشتم شود البته برخی از گزینه های دیگر نیز در بابل فعالیت دارند که صبغه سیاسی داشته و منسوب به اصلاح طلبان هستند اما آنچنان دارای شانس و بخت بلند نیستند. اینان برای اولین بار خود را می آزمایند چهره هایی چون شهیدی (مدیر سابق جهاد کشاورزی بابل)، سید مظاهر کیانژاد که می تواند گزینه خوبی برای جناحهای چپ و راست باشد و حضورش تهدید جدی برای کاندیداهای اصولگراست که آرای زیادی را در این حوزه نصیب خود خواهد کرد.

* بابلسر و فریدونکنار: این حوزه ساحلی که از دیرباز بین دو شهر بابلسر و فریدونکنار رقابت های منطقه ای وجود داشت همچنان دارای خصلت سیاسی _ اجتماعی است. در حوزه انتخابیه مذکور ترکیب متنوعی از اقشار و لایه های اجتماعی وجود دارند به علاوه آن نفوذ اجتماعی گروه های مذهبی و سیاسی وابسته به جریان اصولگرا در بابلسر بیشتر از شهر فریدونکنار است. ضمن آنکه در این حوزه رقابت های سیاسی کمتر معنا دارد. در جریان انتخابات مجلس هفتم به دلیل درگیری ها و منازعات بوجود آمده، نوعی مقاومت مدنی شکل گرفت و نتایج انتخابات متغیر گردید. در حال حاضر دکتر حجت اله روحی نماینده فعلی این حوزه در مجلس هفتم است.


او عنصری میانه رو، عملگرا و به لحاظ فکری و سیاسی نزدیک به اصلاح طلبان می باشد او منحصر هیچ یک از تشکل ها و گروههای سیاسی نیست دکتر روحی با رأی قاطع و نسبتا یکپارچه فریدون کناری ها و برخی از آراء بابلسری ها در مجلس هفتم برگزیده شد و رقیب او نتوانست اعتماد دوباره مردم این حوزه را متوجه خود کند. اما برخی شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که دکتر روحی تمایل به کاندیداتوری در این دوره انتخابات ندارد. اگرچه عدم نامزدی او برای این دوره با استقبال جریان اصولگرا و رقیب او مواجه می شود اما او بنا دارد با حمایت از یکی از چهره های شاخص منطقه _ دکتر قلی پور _ همچنان در صحنه انتخابات باقی ماند.


دکتر قلی پور از نیروهای روشنفکر خوش نام منطقه، رزمنده دوران دفاع مقدس و خانواده شهید می باشد که طرح نامزدی او با استقبال فراوان گروههای اجتماعی، سیاسی و جریانهای اثر گذار مواجه گردید. نامزد رقیب جریان اصلاح طلب و کسی که چندین دوره در انتخابات کاندیدا می شود این بار هم قصد دارد در قالب جریان اصولگرا وارد صحنه شود و او مقداد نجف نژاد می باشد.

 نجف نژاد پس از آنکه نتوانست وارد مجلس هفتم شود مدتی به باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال تهران رفت و اندک زمانی مدیرعامل این باشگاه بزرگ کشور شد اما دوام چندانی نیاورد او با وجود آنکه عملا و رسما از نمایندگی مجلس هفتم استعفا داده بود اما حامیان سیاسی او در مجلس هفتم بر این باور بودند که استعفا و انصرافی در کار نبود این موضوع خود به یک مناقشه و منازعه ای برای مدتی ایجاد شده بود. با این حال نجف نژاد با وجود نزدیکی فکری و سیاسی به دولت نهم مسوولیت خاص اجرایی در دولت نگرفت و هم اکنون برای ورود به مجلس هشتم در حوزه انتخابیه بابلسر خیز برداشته است.


البته به غیر از او از افرادی چون حسین زاده (از فعالان سیاسی جناح راست سنتی)، دکتر اسفندیار ملکیان (جبهه دانشگاهی و تکنوکرات) بعنوان کاندیداهای احتمالی این حوزه میتوان نام برد هر چند برخی محافل سیاسی خبر دادند که احتمال کاندیداتوری سردار ولی اله نانواکناری در این دوره منتفی نیست. نانوا کناری از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس و از مسوولین ارشد لشکر 25 کربلا و مدت زمانی در دوران فرماندهی قالیباف در نیروی انتظامی، مسوولیت فرماندهی یکی از استانهای مهم کشور را بر عهده داشت.
او به دلایل سابقه درخشان در دوران دفاع و مدت حضور خویش در مسوولیت های فرماندهی سپاه و نیروی انتظامی، مورد وثوق و احترام جناح های سیاسی شهرستان و استان می باشد.
با این حال آمدن ولی اله نانوا کناری که اصالتا فریدونکناری است می تواند بار دیگر آرایش سیاسی احتمالی منطقه را متحول سازد.

* آمل: از این حوزه که در تحولات جدید سیاسی و مدیریتی استان بعنوان اثر گذارترین حوزه اجتماعی سیاسی مازندران یاد می شود خبرهای رسیده حاکی از آن است که نماینده فعلی شهرستان آمل در مجلس هفتم (عزت اله یوسفیان ملا) تاکنون رقیب شاخص و جدی ندارد یوسفیان اگرچه به لحاظ فکری و سیاسی در زمره نیروهای اصولگرا قرار دارد ولی نباید حمایت او از نامزدی هاشمی رفسنجامی و انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم را فراموش کرد.

یوسفیان در مجلس هفتم نیز گهگاهی از برنامه ها و سیاستهای دولت نهم و کارگزاران اجرایی دولت انتقاد می کند. او یکی از نمایندگان فعال در عرصه رسانه ها است. با این حال بخشی از اصولگرایان (حامیان دولت نهم) چندان موافقت و تمایلی روی انتخاب مجدد او ندارند. از این رو در تلاشند تا کاندیدای جدیدی را وارد صحنه کنند که در یافتن گزینه جدید موفق شدند از گزینه هایی چون حاجی پور و نائیجی بعنوان نامزدهای مورد حمایت جریان اصولگرا در آمل می توان نام برد در اردوگاه اصلاح طلبان نیز هنوز دودکش سفید برخاسته نشد و اصلاح طلبان تقریبا نامزد شاخص و اصلی و رسمی ندارند.


به دلیل امتناع جعفر رحمان زاده از کاندیداتوری، اصلاح طلبان درصدد بر آمدند تا از میان گزینه های مطرح یکی را برگزینند و حتی دست به چنین کاری زدند و دکتر پاشایی مقدم را به اتفاق آراء برگزیدند اما این استاد دانشگاه در ادامه کار از پذیرش نامزدی مجلس هشتم سرباز زد و اصلاح طلبان آملی را تنها گذاشت.


البته گزینه هایی چون شیخ موسی رجایی، اصغر رستم زاده، ‌محمد قنبری نیز مطرح بودند. با این حال اصلاح طلبان آمل و لاریجان گزینه مهم و تأثیر گذاری چون دکتر جمیله سالار آملی را نباید فراموش کنند این بانوی اصلاح طلب در مجلس ششم کاندیدا شده بود و نزدیک به 35 هزار رأی آورد اما نتوانست رقیب سنتی خود (محمود کاظمی دینان) را شکست دهد سالار آملی در مجلس هفتم کاندیدا شده بود اما مشمول رد صلاحیت در 190 حوزه انتخابیه کشور شد و دیگر هم تأیید نگردید اگر صلاحیت او برای مجلس هشتم تأیید شود و اصلاح طلبان آملی یکپارچه از او حمایت کنند، سالار میتواند یکی از گزینه های مطرح و جدی برای مجلس هشتم باشد. در عین حال از دکتر رضوی (رییس دانشگاه غیر انتفاعی شمال) بعنوان گزینه آلترناتیو اصلاح طلبان و تکنوکراتها در این حوزه نام برده می شود. دکتر رضوی بواسطه اثر گذاری در حوزه آموزش عالی این شهرستان می تواند در صورت حضور و حمایت و همراهی اصلاح طلبان و جریانهای میانه رو، معادلات انتخاباتی این حوزه را دستخوش تغییر دهد.


از کاظمی دینان خبر می رسد که او چندان تمایلی برای کاندیداتوری مجدد ندارد ولی بی میل نیست که یکی از نزدیکان و مسوولین خویش را ترغیب کند که در صحنه انتخابات حاضر شود. به لحاظ قشر بندی اجتماعی، یکی از عواملی اصلی و مهم در انتخابات این حوزه، آراء ناحیه ای و قومی است و تجربه نشان داده است که این نوع رویکرد فاکتور اثرگذارتر از سایر شاخص ها می باشد.

* نور و محمود آباد: گویا حکمت و مصلحت بر این است که در این حوزه کسی غیر از احمد ناطق وارد مجلس نشود. یکی می گفت که خود احمد ناطق یک حوزه انتخابیه است، نگاهی به هفت دوره انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه نور و محمود آباد و رویان نشان می دهد که غیر از یک دوره که حسینی نماینده مردم نور و محمودآباد در مجلس بود بقیه ادوار متعلق به خاندان ناطق نوری بود. احمد ناطق نوری بی شک یکی از موفق ترین چهره های سیاسی منطقه شمال است که بواسطه توانمندی در برقراری ارتباط با مخاطبین (موافقین و مخالفین) و در اختیار داشتن منابع و امکانات اجتماعی، سیاسی و ... خاطرخواهان زیادی دارد او با وجود تعلق داشتن به یک طیف و جریان خاص سیاسی و فکری اما قدرت عمگرایی را بیش از دیگران دارد.


ناطق در چند دوره ای رقیبان جدی خود را نیز توانست مغلوب کند. البته پیرامون این مصافهای صورت گرفته، حرف و حدیث های زیادی وجود دارد در جریان انتخابات مجلس احمد ناطق نوری در یک رقابت سخت و تنگاتنگ از میر قربان طاهایی پیشی گرفت هر چند برخی اهالی سیاست همچنان اعتقاد دارند که طاهایی پیروز میدان بود! احمد ناطق در جریان انتخابات مجلس ششم نیز نتوانست در دهه اول انتخابات پیروز شود اما در مرحله دوم بار دیگر بر حریف دیگر خود از محمود آباد (جواد اسماعیلی) پیشی گرفت و به مجلس راه یافت و این بار عضو هیأت رییسه مجلس شد.

 احمد ناطق نوری تا چند ماه پیش نگران یک رقیب دیگر بود که از هم ولایتیهای او در نور بود او عبدالوحید فیاضی اهل عباسای نور بود. فیاضی که زمانی رییس آموزش و پرورش در این شهرستان بود پس از روی کار آمدن دولت نهم، مدیرکل امور اجتماعی و انتخابات استانداری مازندران شد و بنا داشت که قبل از اتمام مهلت شش ماهه، استعفای خود را برای شرکت در انتخابات مجلس هشتم تقدیم استاندار کند اما به یکباره با خروج فاضلی از سازمان آموزش و پرورش مازندران، همه نگاهها متوجه فیاضی شد و فعالین سیاسی از جمله احمد ناطق نیز بی میل نبود که فیاضی رییس سازمان آموزش و پرورش مازندران شود.


با انتصاب فیاضی به سکانداری دستگاه تعلیم و تربیت مازندران، احمد ناطق نوری نفس راحتی کشید. اما بخش هایی از اصلاح طلبان و منتقدان و رقیبان احمد ناطق نوری، درصدد بر آمده اند که حریف دیگری را وارد رقابت ها کنند. صفر اسماعیلی که اهل نور است بعنوان یکی از جدیترین گزینه هایی است که قصد مبارزه انتخاباتی با احمد ناطق دارد. هر چند که رسما در این خصوص جبهه اصلاحات مازندران موضعگیری نکرده است اما بنظر می رسد که این گزینه چندان خطری را متوجه احمد ناطق نمیکند چرا که عملکردها و موضع گیری های احمد ناطق در قبال دولت نهم طوری نبود که باعث جدایی و فاصله منتقدان از احمد ناطق شود احمد ناطق هر چند در زمره نیروهای سیاسی سنتی وابسته به جریان راست قرار دارد اما شیوه تعاملی اش با جریان اصلاح طلبان و منتقدانش همواره مطلوب بوده است البته گزینه جدی تر نیز در محمود آباد وجود دارد و او دکتر کیانی است که زمانی کاندیدای این حوزه بوده است که تنها توانست آرای خود را متوجه همشهریان محمود آبادی کند.

 از دیر باز رقابت اجتماعی و منطقه ای بین دو ناحیه نور و محمود آباد وجود داشته است. برخی خبرها حکایت از آن دارد که گویا احمد ناطق نوری آخرین باری است که می خواهد در انتخابات مجلس در این حوزه کاندیدا شود و بنا دارد که یکی از اطرافیان یا وابستگان خود را وارد صحنه کند ضمن آنکه وصیت کرد که فرزندانش در حوزه نور کاندیدا نشوند! در هر حال حضور دو رقیب جدی برای ناطق نوری در رینگ انتخابات دیدنی است اگر چه احمدآقا رییس فدراسیون بوکس است و داوریها هم بیشتر به سوی او تمایل دارند ولی از رأی مردم بعنوان تعیین کننده این برنده نباید غافل بود چه بسا کاندیداهایی همه حمایتهای کائنات را داشتند از زمین و هوا و آسمان حمایت شدند ولی بناگاه مردم طوری دیگر ورق زدند و دوم خردادی بوجود آوردند. قابل توجه آقای ناطق نوری که حواسش را جمع کند!

* نوشهر و چالوس: می گویند غرب مازندرانیها چندان رضایت از مرکزنشین ها ندارند همیشه دنبال این بوده اند که اصطلاح غرب مازندران را پر رنگ جلوه دهند و در یکسال اخیر با برپایی همایش و اجتماعاتی قصد داشتند تا از مسوولین عالیرتبه کشور بخواهند که استان جدیدی تأسیس کنند اما این خواسته آنان با وجود حمایت برخی از چهره های شاخص و سرشناس سیاسی هنوز مورد موافقت دولتمردان قرار نگرفت و رییس دولت نهم در جریان سفر سال گذشته به این خطه اعلام کرد که جمعیت منطقه شما زیاد نیست!

 ضمن آنکه کاندیداها نباید طرح انتزاع منطقه خود را بعنوان یک سوژه عقیم شده در بوق و کرنا بگذارند چرا که اعتبار همه ما بر این است که مازندرانی هستیم و پیشرفت و پسرفت در همه مناطق یکسان است و هر افتخاری برای رامسر و تنکابن و چالوس و... رقم بخورد برای کل مازندرانیهاست و برای شرق مازندران نیز اتفاق احسنی بیفتد برای کل مازندران است لذا ضمن تأیید بعضی از اشکالات مدیریتی باید تدابیر ویژه ای اتخاذ تا رفاه هر چه بیشتر مردم مازندران فراهم گردد در هر حال نتایج رقابت های سیاسی در این حوزه همواره به سود نیروهای جریان چپ (خط امام) و اصلاح طلبان بوده است پس از انتخابات مجلس پنجم که یدالله طاهر نژاد توانست فرج اله افرازیده را شکست دهد نتایج انتخابات متعدد با شرکت فعال نیروهای منطقه
بگونه ای رقم خورد که جریان راست و بقول معروف اصولگرایان نتوانستند غالب میدان شوند با وجود رد صلاحیت یداله طاهر نژاد در جریان انتخابات مجلس ششم از سوی نهادهای برگزاری، دکتر انوشیروان محسنی یکی از شاغلین دانشگاه علوم پزشکی توانست نماینده مردم این حوزه شود و به دلیل عملکرد مطلوب و موفقیت آمیزش در جریان انتخابات مجلس هفتم نیز بار دیگر توانست اعتماد مردم منطقه را متوجه خود کند هر چند جریان راست و اصولگرا برخی از افراد را وارد صحنه کرده بود  اما دکتر محسنی با اختلاف زیادی،‌ انتخابات را برد در انتخابات مجلس هشتم نیز اصولگرایان بار دیگر می خواهند بخت خود را بیازمایند در همین ارتباط با دعوت از یکی از معاونین وزارت رفاه به نام صلاحی می خواهند که برای دکتر محسنی (کاندیدای شاخص و اصلی جریان اصلاح طلب منطقه) رقیب پیدا کنند.

 پیشتر از سید هاشم فاطمی بعنوان کاندیدای مورد حمایت جریان راست منطقه نام برده می شود که او چند ماهی فرماندار نوشهر شد با این حال در میان این کاندیداها دکتر محسنی به دلیل عملکرد متعادل و منطقی اش همچنان شانس اول را برای ورود به مجلس هشتم را دارا می باشد ضمن آنکه در جریان موسوم به اصلاح طلب نیز برخی از افراد که دارای سابقه کاندیداتوری دارند نیز دیده می شوند از جمله شیخ احمدرضا خزایی که مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران بود همینطور از قاسم احمدی لاشکی بعنوان یکی از گزینه های فعال انتخاباتی مجلس در نوشهر و چالوس نام برده می شود از دیگر گزینه های مطرح و سرشناس در این حوزه می توان به افرادی چون پوستین روز، بحری، انگورج تقوی، ‌مهدی نژاد و... نام برد.

* رامسر و تنکابن : غربی ترین حوزه جغرافیایی استان مازندران در این گزارش نیز غربی ترین و آخرین حوزه ای است که پیرامون آن بحث، تبادل نظر و تحلیل به میان می آید. معمولا در این ناحیه جناح موسوم به اصولگرا کمتر توانسته اند نفوذ پیدا کنند و این ناحیه همواره در جمعبندی آرای به نفع اصلاح طلبان رقم می خورد در جریان انتخابات مجلس هفتم به دلیل تبلیغات رسانه ای و نیز اهرم های ضد تبلیغ علیه یکی از کاندیداهای شاخص جریان دوم خردادی، نتیجه به سود اصلاح طلبان منجر نشد ضمن آنکه در فضای عمومی کشور به دلیل رد صلاحیت های گسترده و خالی ماندن 190 حوزه انتخابیه از دارا بودن رقیب جدی، عملا امکان انتخابات و مانور دادن برای جریان اصلاح طلب ابتر ماند با این حال نیروهای دوم خردادی در تنکابن و رامسر بصورت منجسم و تشکیلاتی مثل دوره ششم وارد صحنه شدند اما چهره منتخب منطقه در مجلس هفتم هر چند در طیف بندی و دسته بندی های سیاسی متعلق به اردوگاه اصولگرایان است اما توانست تعامل و همکاری با همه گروهها و جریانهای سیاسی منطقه را در پیش گیرد.

جعفر قلی راهب که زمانی در دولت اصلاحات رییس سازمان کشاورزی و متعاقب آن رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران شد از حمایت و همراهی مجموعه هایی در دل جریان اصلاح طلب برخوردار شد و توانست از قبل این همراهی و پشتیبانی با اختلاف آراء نفر اول مردم تنکابن و رامسر در مجلس هفتم شود او یکی از چهره های میانه رو و خرد گرای جریان اصولگرای مجلس هفتم به شمار می رود با وجود فعال بودن او در مجلس، چالش ها و دشواری هایی پیش روی وجود دارد انتصاب مدیران غیر بومی بعنوان نمایندگان دستگاههای اجرایی در بدنه دولت در سطح منطقه، ‌خطرات و دشواری هایی است که راهب ممکن است در عرصه انتخابات با چالش ها و سووالات جدی مواجه سازد و به همین سبب ریزش آرای او را سبب شود راهب در برقراری ارتباطات عمومی (موافق و مخالف) ید تولائی دارد و می توان او را بعد از ناطق نوری از جمله نمایندگان موفق در عرصه روابط عمومی دانست او رابطه خوبی هم با رسانه های گروهی دارد و عملکردش با رسانه ها بگونه ای بود که باید بطور خلاصه و اجمالی گفت که از رسانه ها سبقت گرفت!

 راهب در جریان اصولگرایی منطقه تنها نیست و رقیب سرسخت و دیرینه ای دارد که در زمانی نماینده مردم منطقه در مجلس چهارم بود ابوالفتح نیک نام بنا به روایت بسیاری از ناظران و تحلیلگران سیاسی هم اکنون خیز بلندی برداشته است تا وارد پارلمان هشتم شود چه آنکه نیک نام از توانمندی اقتصادی، ‌اجتماعی و پشتوانه سیاسی خوبی هم در دولت و مجلس اصولگرا برخوردار است بگونه ای که برای مدتی مدیرکل امور اداری مجلس هفتم بود نیک نام با این حال منتقدان و مخالفانی در بین برخی از چهره های جریان اصولگرا و حتی اصلاح طلب منطقه دارد جریان اصطلاح طلب تنکابن و رامسر تاکنون سه کاندیدا را شناسایی کرده اند این سه نفر عبارتند از صابری، حاجی آقایی، همتی جلسات مختلفی برای رایزنی و تفاهم بین اینان برگزار شد و به نظر می رسد که اجماع حول دکتر همتی بیشتر از سایرین است. چنانچه اصلاح طلبان تنکابن و رامسر با کمک و همراهی نیروهای مستقل و میانه رو بتوانند ائتلاف حول یک کاندیدای شاخص را شکل دهند و تا آخر بر این میثاق استوار بمانند می توان گفت که به دلیل تعدد و تفرق کاندیداها و آرای در جریان اصولگرا شانس پیروزی با اصلاح طلبان خواهد بود

متنها این موفقیت زمانی حتمی خواهد بود که اصلاح طلب ها بتوانند به سلامت از گردنه سخت نظارت عبور کنند. فخر الدین صابری که تجربه یک دوره حضور در مجلس ششم دارد کاندیدای نهایی و مورد حمایت جبهه دوم خرداد در آن دوره بود اما در دوره هفتم به دلیل برخی فضا سازی ها علیه او و نیز عملکرد الهام برانگیز نتیجه ضعیفی را کسب کرد و او به خوبی می داند که اگر چنین سمت و سویی در جریان انتخابات مجلس هشتم برایش فراهم گردد امکان کاندیداتوری او کمرنگ می گردد. از دیگر گزینه های اصلاح طلب منطقه می توان به سید ابوطالب هاشمی یکی از مدیران بانک های دولتی اشاره کرد او در یک مقطعی کاندیدا بود اما نتوانست رأی قابل توجهی را کسب کند.

 در هر صورت اکثر پیروزیهای اصولگرایان را اصلاح طلبان رقم می زنند و هر جا که تعدد کاندیداهای اصلاح طلبان زیاد باشد پیروزی اصولگرایان قطعی است و تعدد کاندیداهای اصلاح طلب هدیه است به اصولگرایان! و چه در رامسر و تنکابن و چه در چالوس و نوشهر و چه در بهشهر و ساری و چه در دیگر حوزه ها اگر اصلاح طلب با اصولگرا با هم به رقابت بپردازند پیروزی از آن اصلاح طلب خواهد بود آنهم نه با درصد ضعیف بلکه با درصد بالا و این قضیه در طول انتخابات 27 ساله ثابت شد یعنی در یک کلام باید گفت که اکثریت مردم مازندران اصلاح طلبند و اصلاح طلبی در ذاتشان نهفته و همراه است و خوش بحال اصولگرایان که برای تعدد کاندیداهای اصلاح طلب کف می زنند و هورا می کشند!


نتیجه گیری: اصلاح طلبان و اصولگرایان با الهام از تجارب ادوار و مقاطع مختلف و تنها از طریق مکانیزم ائتلاف قادر خواهند بود که وارد پارلمان شوند البته به نظر می رسد که اصولگرایان دغدغه کمتری از حیث ورود و دستیابی به گام اصلی انتخابات (جواز ورود) ندارند اما اصلاح طلبان فرقی ندارد (پیشرو، میانه رو، سنتی ها) همچنان نگران روزهایی اند که نتوانند مجوز ورود به عرصه رقابتها را پیدا کنند بدیهی است در کشور افراد مختلف با سلایق مختلف وجود دارند و نمی توان همه سلایق را نادیده گرفت و یک سلیقه را حفظ کرد و آنرا ابقاء ساخت. امیدواریم که متولیان و دست اندرکاران برگزاری انتخابات به این واقعیت مسلم و آشکار تن دهند که ایران و نظام برای همه مردم است و به نفع کشور و مردم نیست که یک جریان خاص همیشه در رأس امور (دولت و مجلس) باشد و جریان دیگری با وجود شایستگی و تمایل شهروندان، محروم از حضور شود باید اساس را بر تعادل گذاشت و بر اساس چارچوب مقررات و قوانین کشور و منافع ملی عمل کرد. در انتخابات (تأیید یا رد صلاحیت) یا گزینش توسط مردم آنچه که باید ملاک باشد توانمندی و صلاحیت علمی و معنوی و پایگاه مردمی افراد باشد چون مردم بزرگترین سرمایه نظام هستند. (bashirnews)

 

نظرات 1 + ارسال نظر
[ بدون نام ] جمعه 30 آذر‌ماه سال 1386 ساعت 08:47


۱- کاندیدای اصلی اصلاح طلبان آقای دکتر وحیدی است نه صابری. در حالی که گزینه اول این جیان آقای وحیدی است چطور از آقای صابری نام برده می شود به عنوان گرینه اول.
۲- روابط عمومی آقای راهب بعد از آقای ناطق است!!!!!!!!چطور یه به این نتیجه رسیدی است این ویسنده محترم خدا عالم است
۳- بسیار تحلیل آبکی و به دور از عقل گرایی است. یا به عبارت دیگر عوام گرایی است.

با سلام
از توجه شما متشکریم . مطلب از سایت مازندنومه و آن هم از بشیر نیوز گرفته بود.
از شما انتظار داریم اگر خودتان و دوستانتان در این زمینه ها مطلبی دارید جهت درج برایمان ارسال کنید.
با تشکر مجدد
اخبار رامسر

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد